Het belang van aanraken

Home Het belang van aanraken

protect-450593_1920

Onze huid is het grootste maar ook een van de gevoeligste organen in ons lichaam. Onze huid vertelt ons of het warm of koud is, of we gespannen zijn en of we gezond zijn. Onze huid laat ons het verschil voelen tussen de verschillende aanrakingen. Een knuffel of andere liefdevolle aanraking van iemand die je liefhebt, of een duw van een onaardig iemand. De huid maakt contact. Via dit huidcontact wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd.

Oxytocine staat ook wel bekend als Mamahormoon. Het komt vrij tijdens de bevalling en is verantwoordelijk voor de aanmaak van moedermelk als de baby wil drinken. Tijdens de borstvoeding zorgt dit hormoon ervoor dat de moeder rustig wordt. Het mooie is dat dit hormoon niet alleen bestemd is voor moeders, maar dat iedereen dit aanmaakt. Hoe meer oxytocine je aanmaakt, hoe makkelijker je ontspant.

Met al het respect voor elkaars persoonlijke ruimte komt ons knuffelhormoon in het gedrang. Daarom moeten we het belang van massage niet onderschatten, en dat begint al bij de basis, baby’s en kinderen. Met al de mooie eigenschappen die oxytocine ons te bieden heeft is aanraken een eerste levensbehoefte